• 604159_896192937057823_8705312710682716624_n.jpg
  • 10573818_327772750711026_574193236_o-2.jpg
  • 10629649_814670631907545_214394715386140258_n.jpg
  • Eddie3.jpg
  • foto12kl.jpg
  • FullSizeRender.jpg
  • kimmie1.jpg
  • kimmie3.jpg
  • Pepper.jpg
  • peppermooi4.jpg

In beslag genomen paarden bij paarden-opvang Enschede. Geen dierenbeulen maar dierenvrienden.

 

 

 

Beste paardenvrienden,

 

Zie al mensen met kromme tenen voor hun beeldscherm zitten en denken: “is die nu helemaal van de pot gerukt, iemand die zijn paarden slecht verzorgt, een dierenvriend ?”

 

Ik zit sinds 2000 al in ‘het dierenleed’, heb er veel mensen gezien die een te groot hart hebben voor de dieren. Dit grote hart resulteert vaak in dierenleed. Zo ben ik bij een mevrouw geweest die in Den Haag woonde met 35 katten, 15 honden, heel veel vogels in een rijtjes-woning, met een tuin van een postzegel, ze wist niet eens hoeveel dieren ze had lopen. De mevrouw werkte overdag, de dieren liepen in het rijtjes-huis.Jullie moeten blij zijn, dat ik geen geuren kan meegeven aan dit bericht, anders zouden jullie waarschijnlijk de eerste paar dagen niet meer eten!De buurt-bewoners brachten haar te eten, omdat al haar loon opging aan het verzorgen van de dieren. Veel mensen spraken er schande en schakelde verschillende organisatie in om haar verzamel woede een halt toe te roepen! En begrijp me goed, deze situatie was op het minste gezegd houdbaar.

Tijdens ons gesprek over het verminderen van het aantal dieren, ging de bel en een buurtbewoner kwam nog een katje brengen, omdat zij er niet meer voor wilde/kon zorgen. Ik vroeg de vriendelijke dame van de dierenopvang waarom ze nog een kat aannam? ze zei: “anders worden ze gebruikt voor het vlees in de chinees. Die chinees vang allemaal katten van straat, zodat hij geen vlees in hoeft te kopen”. Ik vroeg de vriendelijke dame waar zij eigenlijk sliep omdat de katten in haar bed woonde. ze gaf me aan dat zij op de bank sliep, omdat ze het zo zielig vond dat de katten op de grond moesten gaan slapen.

 

Zo gaat het ook zo vaak met opvang van paarden, jullie hoeven maar te Googelen op internet, om de verhalen te lezen van verschillende opvangen die ‘het lootje leggen’ door verkeerde bedrijfsvoering. 

Het begint hier ook met 1 pony maar voor dat je het weet heb je 16 dieren rond rennen in een blubber bende. Dan groeit het je allemaal boven je hoofd!

Hoef jullie niet vertellen, dat wij natuurlijk ook een opvang hebben, vele van jullie kennen de opvang van Paard Zoekt Baas wel. We zijn 5 jaar geleden begonnen met het opvangen van verwaarloosde paarden, doen we natuurlijk nog steeds.

 

Twee jaar geleden zijn we ook begonnen met het opvangen van paarden van particulieren…we hebben daar lang over na moeten denken, dit omdat ons hart ligt bij verwaarloosde paarden. Wij hebben wel gemerkt, dat in de laatste twee jaar, we meerdere keren hebben kunnen voorkomen dat dieren in beslag werden genomen, of dat dieren verwaarloosd werden door geld-gebrek. Bij ons kan in nood gevallen de dieren ‘gratis’ gebracht worden. En als je echt het ‘water aan de lippen staat’, halen we ook het dier nog gratis voor je op.

Paard Zoekt Baas is een initiatief van de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren, die dierenleed bestrijd en voorkomt, in de ruimste zin van het woord!

 

Hoor jullie al weer denken: “ja, jaaaaaaa, maar wie zegt mij dat jullie ook niet over een paar jaar in de krant staan dat de dieren in beslag worden genomen?”.

Ten eerste onze grote broer, de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren kan ons helpen in geval van nood met geld. Wij proberen kosten dekkend te zijn. We doen dit met een groot team aan vrijwilligers ongeveer 10 personen. Verder huren wij stallen en ruimte in. We betalen voor wat we af nemen…..veel dieren, veel stallen…

Ja hoor weer een vraag borrelen: “hoe kunnen jullie aantonen dat jullie het wel goed doen? die andere stichtingen dachten ook dat ze het goed deden…maar het was er echt een bende!!!!!”. Wij worden ieder jaar gekeurd door de NVWA, wij zullen dit gaan plaatsen op de website, zodat iedereen dit kan zien. Denk dat wij 1 van de weinige opvang van paarden zijn waar dit gebeurd, maar goed wij werken ook voor overheids-instanties…Als er mensen zijn die wel eens voor de overheid hebben gewerkt weten dat alles aan strikte regels verbonden is ;-). En we hebben natuurlijk ook de grote broer, die niet zou willen dat wij gingen ’knoeien’.

 

Wij realiseren dat wij iedere dag leren omdat we regelmatig gevalletjes jammer opvangen…hier bedoel ik paarden mee die, als ze een paar maanden eerder bij ons waren gebracht, we deze nog hadden kunnen redden.

of dat ze zo verzwakt zijn, dat we letterlijk moeten vechten voor hun leven….en dat we na een week dit dier toch moeten laten inslapen..Het blijft iedere keer super verdrietig, als iedereen afscheid neemt van een paard, om hem na een paar minuten in te laten slapen door de dierenarts…. ook al staat er een paard maar 1 dag bij ons, wij voelen het als onze ‘plicht’ om te zorgen dat de dieren die bij ons binnenkomen een goed tehuis gaan krijgen….

Wij leren iedere dag, omdat elk paard anders is, natuurlijk hebben wij een groep van specialisten om ons heen die ons adviseren en die de dieren behandelen en onderzoeken. Wij zijn geen specialisten, maar slechts een groep dieren-vrienden die al onze vrije tijd besteden om zorg te verlenen aan de paarden die het nodig hebben…Dat is waar ons hart ligt.

 

Wij realiseren ons dat wij geen bedrijf zijn als een Shell die communicatie specialisten in dienst hebben, een flitsende website zonder spel-fouten. Er kan bij ons wat dat betreft veel verbeterd worden, wij proberen dit ook maar het is extreem lastig. Als we s’avonds thuis komen moeten we nog iets te doen met Insta, Facebook, Vlog, Blog, beantwoorden van mails en natuurlijk PB’s op Facebook. Wij zijn geen bedrijf maar een groep gedreven mensen die hun vrije tijd in dienst stellen van het verzorgen van paarden!

Soms hoor ik wel eens van mensen dat mijn blog niet taalkundig in elkaar zit, dit zou best kunnen, ik schrijf vanuit mijn gevoel…. Het gaat naar mijn mening om de boodschap. Maar goed dat is mijn mening…

 

Als er mensen zijn die ons willen helpen op dat gebied, houden we ons natuurlijk altijd aanbevolen ;-)

 

Groeten,

 

Henk ten Napel